П`ятниця, 19.04.2024, 16:32
Вітаємо ГістьRSS

Оголошення
Меню сайту
Знайдіть нас у Google+

Головна » 2015 » Травень » 27 » НОВИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ОСВІТУ» - ЯКІ ЗМІНИ НАС ОЧІКУЮТЬ?
| Рейтинг: 0.0/0
12:26
НОВИЙ ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО ОСВІТУ» - ЯКІ ЗМІНИ НАС ОЧІКУЮТЬ?

Реформування освіти подолало черговий важливий рубіж. 20 травня у Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти відбулися слухання «Про підготовку проекту Закону України «Про освіту»: концептуальні засади». Від самого початку Голова Комітету Л. Гриневич наголосила, що з багатьох питань ще йдуть палкі дискусії. І це підтвердили як виступи учасників обговорення, так і дискусії, що відбуваються досі.

        Л. Гриневич сформулювала 3 виклики, на які закон має надати відповіді – це євроінтеграція, соціальна нерівність, війна та розкол суспільства. Для цього, на її думку, підтриману значною часткою учасників слухань, випускники шкіл повинні знати хоча б одну іноземну мову на рівні В1, володіти ІКТ компетентностями, бути здатними до критичного мислення. Освіта повинна виконувати функцію соціального ліфта. Основним завданням держави є забезпечення якісної освіти для більшості. Учасники слухань переважно підтримали і сформульовані Л. Гриневич основні принципи реформування освіти, які потрібно закласти у новому Законі:

  • забезпечення якості освіти;
  • підвищення кваліфікації і підняття соціального статусу вчителя (зокрема, пропонується запровадити добровільну сертифікацію вчителів, проходження якої має супроводжуватися істотним підвищенням зарплати, а також принцип «гроші ходять за педагогом» для забезпечення їх права на вільний вибір шляхів і програм підвищення кваліфікації);
  • приведення структури освіти у відповідність до міжнародних стандартів з метою розширення можливостей випускників освітніх програм;
  • реалізація можливості здобуття освіти протягом усього життя;
  • приведення освітніх стандартів у відповідність до вимог ринку праці;
  • децентралізація управління та забезпечення автономії закладів освіти;
  • запровадження нової формули фінансування освіти, що базується на визначенні бюджетних витрат у розрахунку на учня (студента), а не на освітній заклад, як це відбувається сьогодні.

Більше читайте за посиланням на сайті ПОРТАЛ ГРОМАДСЬКИХ ЕКСПЕРТІВ ОСВІТНЯ ПОЛІТИКА 

 

 

Категорія: Новини України | Переглядів: 980 | Додав: Ok | За матеріалами сайту: http:// education-ua.org/
Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наші земляки

Ігор Лобортас провідний український митець-ювелір

Ю.О.Дяченко лікар, художник декоративно-прикладного мистецтва.

Юрій Журавель гурт OT VINTA.


 При використанні матеріалів сайту, посилання на 12g.at.ua обов'язкове. Украина онлайн